LEZING (met proeverij)

zaterdag 1 juli 2017 om 11:00 uur – Raadzaal Stadhuis – Vrij entree

Spreker: Mevr. drs. Christianne Muusers

Thema: Voedsel in de 17e eeuw

Ter gelegenheid van het vierhonderdjarig bestaan van het stadhuis van Gennep vertelt Christianne Muusers over het eten en drinken in de zeventiende eeuw, waarbij niet alleen Nederlandse, maar ook Franse en Duitse invloeden aan de orde komen. Het verhaal gaat vooral over de rijke keuken, hoewel er natuurlijk ook schaarste is geweest in deze onrustige periode.

Maar was er al stamppot? Of een boterham met kaas? At men dingen die we nu niet meer eten? Hoe werd er gekookt en hoe werd de tafel gedekt? Na afloop kan iedereen ‘de proef op de som’ nemen met gerechten en gekruide wijn uit de tijd van de bouw van het stadhuis.

Over de spreker:

Christianne Muusers is Neerlandica en culinair historica. Eind vorig jaar is van haar hand het kookboek ‘Het verleden op je bord’ verschenen, met recepten uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag van de Middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Sinds 2002 publiceert zij ook op haar website Coquinaria.nl iedere twee maanden een historisch recept met een bewerking voor de moderne keuken. Daarnaast doet zij onderzoek naar en publiceert ze over aspecten van de geschiedenis van ons eten en de teksten waarin deze zijn overgeleverd.