LEZING

donderdag 18 mei 2017 om 20:00 uur – Raadzaal Stadhuis – Vrij entree

Spreker: Drs Reggy Havekes – van Crey

Thema: De etsen van Rembrandt

In verband met het beschikbaar aantal plaatsen is het noodzakelijk om vooraf te reserveren, via een e-mail naar m.leideritz@planet.nl

De zaal is om 19:30 uur open.

 

Binnen dit thema kijken we terug naar dé kunstenaar uit de Nederlandse kunstgeschiedenis uit de 17e eeuw: Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669). We beperken ons tot zijn etsen, die in zijn eigen tijd al, als toonaangevend beschouwd werden.

Waarom werden zijn etsen zo bewonderd? Wat maakten ze zo vernieuwend? En hoe werd daar in de zeventiende eeuw tegenaan gekeken? Om dit duidelijk te maken, gaan we kort in op de techniek van het etsen en de ontwikkeling daarvan. We laten zien hoe vernieuwend Rembrandt was in de 17e eeuw en hoe zijn etsen en etstechniek, met het ongeëvenaarde gebruik van het licht-donker-contrast en de virtuositeit van het gebaar, van grote invloed waren op de verdere ontwikkeling van de etskunst in Europa in de eeuwen daarna.

Over de spreker

Reggy Havekes is kunsthistoricus en als zodanig verbonden aan Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau, nabij Kleef. Zij is auteur van het boek “De Grote Verwondering” over het werk van de Nijmeegse meester glazenier Ted Felen en van het boek “Rembrandt: over de grenzen” .