De tekenleerlingen van 4-Mavo op het Elzendaalcollege in Gennep zijn klaar met hun examenwerkstuk. Het prachtige resultaat: 13 verschillende interpretaties van het oude stadhuis in Gennep. Binnenkort worden de kunstwerken voor iedereen tentoongesteld; hier alvast een voorproefje.
Leerlingen Elzendaalcollege geïnspireerd door stadhuis Gennep
TEKENPROJECT ELZENDAALCOLLEGE NADERT VOLTOOIING
In het kader van ‘Stadhuis Gennep 400 jaar’ hebben leerlingen van het Elzendaal College in Gennep afgelopen weken een eigen vertaling gemaakt van het stadhuis. Al in het begin van het schooljaar waren ze met hun tekenbord rondom het stadhuis te vinden, om het karakter van het gebouw en de vele details op papier te krijgen. De tientallen potlood-, houtskool-, en krijtstudies kregen op de Markt en in de Niersstraat vorm.
Van de omwonenden, toeristen en toevallig passanten kregen ze vele tips. Ook werden ze, op een afstandje, gade geslagen door de vele terrasbezoekers.
Zo kreeg het stadhuis, onverwacht, de nodige aandacht. Toen de buitentemperatuur niet meer boven de 10 gr. Celsius uitkwam, werd het warme tekenlokaal aan de Stiemensweg verkozen boven het werken buiten en
hebben de leerlingen hun studies verder uitgewerkt met behulp van foto’s. Daarna volgde er een onderzoek naar schildertechnieken. Met als uitgangspunt de vorm van het stadhuis, hebben alle leerlingen een eigen draai weten te geven aan dit jubilerende gebouw. Met als uitkomst een technisch uiteenlopende, veelkleurige collectie van het jarige stadhuis.
LEERLINGEN ELZENDAAL BEGONNEN MET PROJECT 400 JAAR STADHUIS
Onder leiding van docente Els Luijben zijn leerlingen van de 4-Mavo examenklas ‘Tekenen’ van het Elzendaal College Gennep, begonnen aan hun eindexamenproject tekenen. Als thema is gekozen het 400 jaar oude Gennepse stadhuis, waarvan de herdenking gedurende het hele jaar 2017 wordt gevierd. Op dinsdagmorgen 20 september vond de eerste kennismaking plaats met het stadhuis. De leerlingen werden ontvangen door vertegenwoordigers van de evenementenorganisatie SumMmertime en het Platform Cultuurhistorie, de organisatoren van het jubileumjaar.
De leerlingen bekeken de buitenkant nauwkeurig, maakten een analyse; er werden schetsen en foto’s gemaakt. En er werd uitvoerig overlegd over de vraag hoe het stadhuis uiteindelijk het beste zou kunnen worden weergegeven. De leerlingen gaan de komende tijd aan de slag met de verwerking. Daartoe zullen ze nog regelmatig bij het stadhuis aan het werk zijn. Historische bronnen worden bestudeerd; en de leerlingen gaan zich verdiepen in de tijd van 400 jaar geleden, o.a. door een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het eindresultaat zal bestaan uit diverse tekeningen, in allerlei technieken, en schilderijen die een onderdeel vormen van hun eindexamen.
In de loop van 2017 zullen de werken zichtbaar worden voor de inwoners van Gennep.